Kedves Loránd

2012.01.25. 19:51 Elszabadult Hajóágyú Produkció


Jelölnéd magad? További infókat itt találsz!

11 komment

Címkék: jelentkező

A bejegyzés trackback címe:

https://alternativelnok.blog.hu/api/trackback/id/tr573781720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kedves Loránd · http://hajnalvilag.hu 2012.02.02. 09:41:45

Vajon miért nem társadalmi, politikai, gazdasági célokat sorolok a "ha én elnök lennék" kezdet után?

A válasz egyszerű. Totálisan érdektelen, hogy mit "szeretnék látni" a világban. Ezek nyilván szép és értékes dolgok, és bizonyára mások is szeretnék ugyanezt. Viszont önmagában egy jó cél megfogalmazása, és annak feltételezése, hogy nekem sikerülni fog, "mert akarom", bár másoknak előttem nem jött össze... ez gyenge válasz egy rossz kérdésre.

A kérdés az, hogy miért nem működik a dolog? Mi az OKA annak, hogy minden egyéni jó szándékunk ellenére közösségként téves irányba haladunk? ( mek.niif.hu/06800/06821/06821.htm#7 )
Mit lehet tenni a ma rendelkezésre álló eszközök, erőforrások és emberi gondolkodás figyelembevételével a rendeződés érdekében? Miért "új", vagyis miért nem próbálkozott még vele senki? Vagy ha igen, miért más, miért működhet most ez a megoldás? Ezek a jó kérdések.

A "programom" három oldalba tömörítve így néz ki: hajnalvilag.hu/projects/dust/dustRovid.pdf

A fenti kérdésekre adott válaszom viszont több, mint száz oldal:
hajnalvilag.hu/books/MondoAurora_eo_hu.pdf

Betulapendula 2012.02.04. 16:33:38

pedig lehetnél színész is, de minimum rádióbemondó ilyen hanggal :) Persze nem csak a szép hangod miatt hallgattalak szívesen, tetszik a mondanivalód. És szerintem egy elnöknek sokkal inkább ilyen szinten kell kifejeznie az álláspontját mint aktuálpolitikai vagy felkapott gazdasági kérdésekben.

Kedves Loránd · http://hajnalvilag.hu 2012.02.05. 11:39:10

@Betulapendula: Köszönöm :-)

A színészet nem jó, elég sajátos a memóriám működése, a rádióbemondó ötletet viszont hallottam már mástól is. Azért remélem programozóként több hasznára lehetek másoknak, mint a beszédemmel, és ennek eddigi pályafutásom sem mond ellent. Még akkor is, ha jelenleg nem mennek a dolgaim.

Továbbá: természetesen VAN véleményem aktuálpolitikai és gazdasági kérdésekben is, de ezek egy "hétköznapi" gondolkodás számára nagyon durvák, ezért nem is lett volna értelme ebben a videóban belemenni. Így is eléggé kilógok a sorból :-)

Ha tényleg érdekel: blog.hajnalvilag.hu , hajnalvilag.hu , utóbbin email címet is találsz.

Kedves Loránd · http://hajnalvilag.hu 2012.02.05. 20:00:03

Oké, dicsérj meg valakit olyasmiért, amihez semmi köze, mindjárt kiderül, mennyire bunkó. Nyilván nem lennék jó színész vagy bemondó. Pont az bosszant, hogy mennyit szerencsétlenkedtem ezzel az egy vacak videóval, és mennyivel hitelesebbnek tűnne, ha "profi" csinálta volna.

Vajon elér-e bárkit az az üzenet, hogy ezt én tényleg komolyan gondolom? Hogy tényleg látok magam előtt egy olyan világot, amelyet képesek lennénk megvalósítani, amely élhetőbb és értelmesebb lenne mindnyájunk számára, mint bármelyik sci-fi jövőképe - és amely kizárólag azért nem tud megvalósulni, mert nem akarunk szembesülni a valóság törvényeivel, nem teszünk különbséget élet és szerepjáték között. Inkább egy képzelt világ törvényeit követve tönkretesszük a valódit.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.02.09. 11:48:12

az egyik legjobbnak indul. gondolkozz. vitázz, szabadon, ezek nagyon jók.
lehetnének dokuk a tévében és a neten hasznos témákról.
hogyan lehet felelősséget vállalni? és elvárni? független bírósággal? hogyan lehet független bíróságot létrehozni?

nyilván fontos az ország függetlensége is nem? ehhez kéne egy technológiai ugrás, szerintem

függetlenség meg nyilvánvalóan nincsen, a szó: a gyarmat, igen találó kis országunkra, úgy hiszem.
eddig a legjobb, legokosabb videó volt ez, amit itt láttam.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.02.09. 12:17:02

dust framework?

ez mit jelent magyarul? ez nem a globalizáció nyelve? akkor a magyar nép már nem is számít? nem az ő érdekeit kell nézni?
Kazinczy nem ezért küzdött, akkor még a latin és a német volt divatos a nem magyarok érdekeit néző, de a magyar ügyeket irányítók között, ez most se lenne máshogy az alternatív elnökkel?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.02.09. 12:18:30

vagy ne az angol legyen a globalizáció nyelve, hanem az eszperantó?

Kedves Loránd · http://hajnalvilag.hu 2012.02.09. 16:50:17

@tesz-vesz: Sok kérdés, amikre nagyon hosszú válaszaim vannak. Próbálom csoportosítani őket.

Szembenállás. Az a gond, hogy ma alapvetően működésképtelen rendszerben élünk, jelenlegi gazdasági-politikai szemléletünk, fogalmaink alkalmatlanok a jelenségek leírására. Hibás motivációkat szülnek, amiket aztán a motivációkkal szemben felállított negatív, tiltó-büntető szabályokkal próbálunk visszatartani. Az eredmény a mai szemétdomb koponyán belül és kívül egyaránt.

Ezért nincs olyan, hogy független bíróság, valóban életképes szabályozás. A "nemzetközi politika" mindössze arról szól, hogy ha kulturáltan viselkedsz, a gyapjadat nyírják, ha bunkó vagy, levágnak. Mi most hősködve rugdossuk le magunkról az ollót, és rohanunk az utóbbi sorba...

Sajnos a gonosz matek és a mai gondolatvilág azt mondja, hogy előbb-utóbb vagy mindenkit levágnak, vagy jön valami globális istenkirályság. Ezen a rendszeren belül nincs megoldás. Újra kell definiálnunk a közösség és az egyén viszonyát, amelyből ki kell hagyni a ma nélkülözhetetlennek tűnő pénz fogalmát, és közvetlen igény-erőforrás hozzárendelésre épülő rendszereket kell építenünk. Először kicsiben, részlegesen, aztán egyre teljesebben.

Most van erre az egyetlen esélyünk, mert az ezzel ellenérdekelt irányító rendszer döglődik, tehát már nem elég erős ahhoz, hogy agyonverjen - de még azelőtt működésre kell bírnunk az új rendszert, hogy az összeomlása által kiváltott káoszban vele döglenénk mi is. Ennyi a feladat dióhéjban.

Globalizáció, kultúra, magyarság, nyelv.

A globalizáció, hogy az emberi faj egyetlen közösséget alkot, fejlődésünk szerves része és hatalmas eredménye - csakhogy ma a fals motivációk miatt ez kulturális hódítást, egyformára faragást jelent. Ez távolról sem "nemzeti", kizárólag piaci, marketing szempontok alapján történik: egy amerikai agyát ugyanúgy pusztítja az angol nyelvű baromság, mint a miénket, csak még védtelenebb vele szemben. Nekünk legalább van "még" saját nyelvünk...

A jó példa szerintem az emberi test, amely számtalan, lényegesen eltérő szövetből (és csak azokból) állhat össze teljes egésszé, és minőségében más, mint a darált hús. A globális emberi faj sem massza, hanem gyökeresen eltérő kultúrák, világképek szervezett, egymást ismerő és tisztelő, nem átalakító mozaikjaként lenne igazán életképes. Ma nem az, és ehhez leginkább "nekünk" kellene visszavenni a megmondós hozzáállásból.

Programozóként angolul gondolkodom, írok, ez a szakma nyelve. Azt viszont megfigyeltem, hogy programozó fórumokon minden kicsit is profi résztvevő kényesen ügyel a magyar nyelv helyes használatára.
Egymással ugyanis magyar nyelven beszélünk, magyar nyelven élünk. Magyar mondákat olvasok a fiaimnak, nem Harry Pottert, mert a mondákban egy-egy bekezdésben olyan mély gondolatok vannak, amikről aztán órákig lehet beszélgetni. Biztos így van ez más népeknél is, ami ugyanolyan tiszteletre méltó - én azonban itt élek, és nekem A walesi bárdoktól szorul össze a torkom. Ennyi.

Ettől még meggyőződésem, hogy ma csak olyan megoldásban gondolkodhatunk, amely mindnyájunknak jó, amely minden ember számára lehetőséget mutat a saját identitása, gondolkodása, képességei, világképe, hite számára megfelelő jövő elérésére. Legyen magyar vagy szlovák, keresztény, zsidó, buddhista, cigány, ...

Igen, globalizáció - de helyi, egymást ismerő, egymásban bízó, egy nemzeti nyelvet beszélő emberek közösségei által alkotott mozaik. A köztük létesítendő kapcsolat nyelve pedig sokkal inkább lehetne egy mesterséges, pontosan erre a célra kialakított nyelv, az eszperantó (bár én eddig csak kóstolgattam, sajnos).

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.02.11. 12:21:36

@Kedves Loránd:

"vitázz, szabadon"

nagyot csalódtam benned a magánlevelezésünk során, kiderül, hogy te sem vagy különb és még a minimális vitakultúrát sem éred el, így hogyan is lehetne belőled mindenki elnöke?
az elnök nem az egységet szimbolizálja?

a "megoldásaid" nem jók, a pénzzel önmagában nincsen baj, ritka egy hasznos találmány a pénz
és lehet alakítani a felhasználás szabályait, tetszés szerint
kkbk.blog.hu/2011/04/11/a_szabadpenz_rendszere_kizarja_a_spekulaciot

Globalizáció, kultúra, magyarság, nyelv.

" Nekünk legalább van "még" saját nyelvünk..."

ezért jó lenne ha minél többen óvnánk meg, dust framework

Kedves Loránd · http://hajnalvilag.hu 2012.02.20. 10:30:34

[lezárásként, egy Facebook-os hozzászólásom másolata]

---

Szóval miért élném meg kudarcként a Milla történetemet?

Kritizáltam a Millát a homályos cél kijelölés miatt, aztán meg azért, mert úgy véltem, egyszerűen nem létezik az a réteg, amely képes érdemben élni a "közvetlen demokrácia" eszközeivel. Mivel azonban ez így csak üres beszólogatás lett volna, beszálltam a buliba, és igyekeztem azokat az embereket megszólítani, akik hozzám hasonlóan úgy látják, a probléma a vezetőkben csak "manifesztálódik", de az oka "az istenadta népben" van, és nem a főnök lecserélése, hanem az őket felemelő, ezt az egész élet-ellenes rendszert alkotó és fenntartó emberi gondolkodás megváltoztatása a feladat. Bizony, továbbra is kitartok ezen állításom mellett - és nem tudom, feltűnt-e: nem azt akarom megmondani, hogy MIT gondolj, hanem azt szeretném, hogy tedd meg. Megtettem mindent azért, hogy ne legyen igazam, és építő kommunikáció legyen a Milla blog bejegyzései után ("vita") - de csak csendet arattam. Őszintén szólva erre számítottam, vagyis "igazam lett", sajnos. Ezt valóban kudarcként éltem meg.

Viszont láttam három igen pozitív példát a jelentkezők között, és kaptam néhány szavazatot is, ami kellemes meglepetés volt, és ezúton is köszönöm. :-)

---

Már a versenyen kívül, akik nekem tetszettek (négyen, bocs) - mint láttam, Koppány visszalépett, meg tudom érteni :-)

alternativelnok.blog.hu/2012/02/02/mangel_koppany
alternativelnok.blog.hu/2012/01/31/piko_andras
alternativelnok.blog.hu/2012/02/02/molnar_lajos
alternativelnok.blog.hu/2012/02/04/hosszukaru_platanfa_molnar_peter_tolmacsolasaban

videa.hu/videok/kreativ/4.6.-mangel-koppany-eloadas-tedxyouthbp-Vz8Q1qX1QMDfM6sy
süti beállítások módosítása